Code 95 halen? Dit is wat je moet weten.

Het behalen van een Code 95 is essentieel voor chauffeurs die in het bezit zijn van een C1, C, D1 of D rijbewijs. Deze code is verplicht voor beroepschauffeurs en toont aan dat zij voldoen aan de vakbekwaamheidseisen. In dit artikel bespreken we het belang van het behalen van een Code 95 en wat de Code 95 opleiding inhoudt.

  • 04 maart 2024
  • 3 min. leestijd
iStock 1396606437

Het belang van code 95

Code 95 is in het leven geroepen om de verkeersveiligheid te vergroten en de professionaliteit van beroepschauffeurs te waarborgen. Haal jij jouw Code 95, dan toon je aan dat je beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om veilig de weg op te gaan. Dit komt niet alleen ten goede aan jouzelf, maar ook aan andere weggebruikers.

Het proces van code 95 halen

Om een Code 95 te behalen, moet je een speciale opleiding volgen. Deze opleiding bestaat uit zowel theoretische als praktische onderdelen. Tijdens de opleiding leer je onder andere over verkeersregels, veiligheid, laden en lossen, en EHBO. Na het succesvol afronden van de opleiding ontvangen je jouw Code 95 vermelding op je rijbewijs, die vijf jaar geldig is. De vermelding krijg je via het CBR.

De Code 95 Opleiding

De Code 95 opleiding is maatwerk en kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van de chauffeur en het type voertuig dat wordt bestuurd. Tijdens de opleiding word je getraind door ervaren instructeurs die jouw voorbereidt op allerlei situaties die je in de praktijk kunt tegenkomen. Door het volgen van deze opleiding word je niet alleen een betere bestuurder, maar ook waardevollere werknemer. Werk je al via Wolfram Chain? Dan kun je de nascholing voor Code 95 doen via Wolfram Chain.

Onderscheid als je al een Code 95 hebt

Er bestaat een onderscheid tussen chauffeurs die nog geen Code 95 hebben en chauffeurs die verplicht nascholing moeten volgen.

Chauffeurs met een C-rijbewijs maar zonder Code 95 dienen de basiskwalificaties te behalen (Theorie: V2C, V3C // Praktijkexamen: Toets besloten terrein en Praktische Toets).

Heb je al een Code 95 dan moet je eens in de 5 jaar moeten 35 punten behalen, waarvan minimaal 7 punten voor een praktijkcursus. De benodigde cursussen variëren tussen de 7 en 14 punten. Zo is bijvoorbeeld de cursus digitale tachograaf 7 punten waard, terwijl ADR 14 punten oplevert.

Het hebben van Code 95 toont aan dat je voldoet aan de vakbekwaamheidseisen en dat je beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om veilig de weg op te gaan. Door het volgen van een Code 95 opleiding waarborg je de verkeersveiligheid en jouw professionaliteit als chauffeur. 

Je kunt jouw code 95 halen via Wolfram Chain tijdens het werken-leren traject tot vrachtwagenchauffeur. Meld je vrijblijvend aan!