Sollcitatietips: Vergroot je kansen met deze 7 tips!

Ben je op zoek naar een nieuwe baan en wil je graag jouw sollicitatiesucces vergroten? Dan zijn deze sollicitatietips voor jou! In dit blog delen we waardevolle adviezen om je CV effectief aan te passen, de juiste trefwoorden te gebruiken, jezelf voor te bereiden op het sollicitatiegesprek en meer.

  • Jack Nagtzaam
  • 30 november 2023
  • 3 min. leestijd
Wolfram Chain

1. Pas je CV aan voor elke nieuwe sollicitatie

Elk bedrijf is namelijk anders. Er kan ook aardig wat verschil zitten in de werkzaamheden bij tweebedrijven, ondanks dat ze beide op zoek zijn naar een heftruckchauffeur. Lees daarom de vacature tekst goed door. Als je werkzaamheden herkent in de vacature tekst die je zelf al eerder hebt uitgevoerd, laat dat dan duidelijk terugkomen in je CV.

2. Gebruik trefwoorden die in de vacature voorkomen in je CV

Vaak wordt er vanuit personeelszaken een vacature online gezet. De man of vrouw van personeelszaken is niet altijd op de hoogte van verschillende specialisaties. Ze vragen daarom aan de leidinggevende op de werkvloer waar de nieuwe collega aan moet voldoen.

3. Zorg dat je informatie opzoekt over het bedrijf voor het sollicitatiegesprek

De persoon waarmee je het sollicitatie gesprek hebt kan het waarderen dat je jezelf hebt voorbereid. Ook kun je gerichtere vragen stellen over de functie waarop je hebt gesolliciteerd. 

4. Kijk kritisch naar je eigen CV

Wat voor vragen kun je verwachten? Op basis van je werkverleden krijg je soms ook vragen. Waarom je bijvoorbeeld bent weggegaan bij een voormalige werkgever? Waarom je een tijdje niet hebt gewerkt? Of waarom je een carrière switch hebt gemaakt. Zorg dat je hier goed antwoord op kunt geven. Mocht je dat lastig vinden, vraag dan vrienden of familie om hierover mee te denken.

5. Bereid vragen voor

Zo laat je zien dat je de sollicitatie serieus neemt. Vaak vraagt de persoon die het sollicitatiegesprek afneemt of je nog vragen hebt. Als je een aantal gerichte vragen kunt stellen, laat je zien dat je de vacature serieus neemt. Deze vragen kunnen gaan over de functie, het bedrijf of iets anders wat je hebt gezien op de website of social media van het bedrijf.

6. Probeer niet negatief te praten over voormalige werkgevers

Soms heb je ervoor gekozen om te stoppen bij een werkgever, omdat je het daar niet naar je zin had. In plaats van je voormalig werkgever zwart te gaan maken, kun je beter zeggen dat er gewoon geen goede klik was. Anders denkt je contactpersoon waarmee je het gesprek hebt dat je straks ook zo over hen gaat praten als je er ooit weggaat.

7. Iets te drinken? Ja graag!

Kom je op sollicitatiegesprek en vragen ze of je iets te drinken wilt, altijd antwoorden met “ja graag”! Ook al heb je geen dorst, het is belangrijk dat je het wel accepteert. Het wordt vaak onbewust ervaren als een vorm van beleefdheid. Net als dat je op bezoek gaat bij een kennis en familie. Bovendien heb je dan even de tijd om een beetje te ontspannen als je contactpersoon wat te drinken gaat halen.

Liever persoonlijke begeleiding bij je sollicitatie in de logistieke sector? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde vestiging