Vijf tips om vacatures succesvol in te vullen

De personeelskrapte blijft een uitdaging voor veel bedrijven, die nog steeds moeite hebben om hun vacatures te vervullen. In deze blog delen we vijf waardevolle tips om je te helpen bij het vinden van geschikte kandidaten.

  • Jack Nagtzaam
  • 29 november 2023
  • 3 min. leestijd
Vacatures logistiek
  1. Werkervaring boven functieomschrijving Vaak kijken werkgevers alleen naar de functienamen die kandidaten eerder hebben gehad. Maar eigenschappen en werkervaring zijn veel betere indicatoren van wat een kandidaat daadwerkelijk kan. Functienamen kunnen namelijk verschillen per bedrijf. Door ook naar eigenschappen te kijken vergroot je de pool van potentiële kandidaten. Ja, dit vergt meer tijd, maar zie tip vijf voor een oplossing hiervoor.

 

  1. Minder eisen = meer reacties Veel bedrijven stellen vacatureteksten op met een lange lijst van criteria. Een potentiële kandidaat kan hierdoor geïntimideerd raken of denken dat hij/zij niet aan alle criteria voldoet. Schrap zoveel mogelijk criteria en laat alleen de belangrijkste staan. Hierdoor ontvang je meer reacties en vergroot je de kans op het vinden van de juiste kandidaat.

 

  1. Snel reageren Reageer snel als een kandidaat solliciteert, of dat nu via telefoon of e-mail is. Te vaak zien we nog dat bedrijven sollicitanten dagenlang laten wachten op een reactie. Dit werkt in je nadeel, want de kandidaat kan in de tussentijd al andere opties verkennen. Zorg dat je snel en efficiënt reageert om de interesse van de kandidaat vast te houden.

 

  1. Implementeer een buddy systeem Nieuwe medewerkers hebben soms moeite met het vinden van hun weg binnen het bedrijf. Ze zijn nog niet bekend met de standaard procedures of hebben moeite om zich binnen de groep thuis te voelen. Dit kan ertoe leiden dat ze alsnog vertrekken, zelfs na enkele weken dienstverband. Een oplossing hiervoor is het inzetten van een vaste medewerker als buddy. Deze persoon kan kleine vragen beantwoorden en de nieuwe medewerker introduceren binnen het team. Dit heeft meerdere voordelen: de vaste medewerker voelt zich gewaardeerd, de teamleider heeft meer tijd voor andere zaken en de nieuwe medewerker voelt zich sneller op zijn gemak.

 

  1. Schakel een specialist in Het werven van nieuwe medewerkers is een tijdrovend proces. Steeds meer kandidaten kiezen daarom voor gespecialiseerde bemiddelaars, omdat ze daar direct toegang hebben tot meerdere vacatures. Overweeg om een specialist in te schakelen, vooral als je op zoek bent naar transport- en logistiek personeel. Neem vrijblijvend contact op via 0165 - 205 205!

Met deze vijf tips vergroot je de kans op het succesvol invullen van vacatures en het aantrekken van geschikte kandidaten voor jouw bedrijf.